Tuesday, 8 March 2011

Indlæg 09 Concept of desire - Ønskekoncept

V-modellen
En af V-modellens mange fornemme opgaver er, at hjælpe til forståelse af den relative timing mellem udvikling og testaktiviteter. Har man et kendskab til V-modellen, ved man også, at helt øverst finder man, vedligeholdelsesfasen og den operationelle fase. Maintanence of the system. Denne fase er sjældent afbilledet som en helhed af selve V-modellen. En af mine tanker undslap de natlige lænker i går nat - ... men hvorfor egentlig ikke. Kunne man ikke "bare" gøre nogen frække antagelser og simplificere tilgangen hvorpå man tidligere har tænkt?

Som f.eks. moduldesign "hænger sammen" med unit testen, og kravanalysen "hænger sammen" med accept testen, kunne man jo egentlig godt fokusere lidt, hvad pendant der findes til Vedligeholdelsesfasen. Altså hele processen før kravanalysen og forretningsbehovet.

Jeg forestiller mig, at vi skal helt op i idé fasen - i konceptfasen. Derop hvor de første spæde frø plantes, og hvorfra ideerne spirer langsomt. Allerede på dette tidspunkt - er min holdning - at man bør gøre sig nøje overvejelser omkring, hvilke forestillinger man har om vedligeholdelsen i fremtiden. Før forretningsbehovet, så vedligeholdelsen bliver indarbejdet i forretningens ønsker og ikke udarbejdet i 11. time som et ”nice to have” og ups, det glemte vi faktisk.

Test niveau
- hvad er ønskerne (no limits)
- hvad er prioriteringerne
- omfang af nem vedligeholdelse
- hvilken platform og teknologi
- niveau af kundevenlighed

Ønskekoncept (Concept of desire) ---------------------------------------> Vedligeholdelse (Maintanence)

Hvorfor er det så oplagt altid at starte med systemkrav og forretningsbehov? Hvorfor lægge bånd på sig selv, allerede inden udviklingen er påbegyndt?
Start med en ønske session og åben op for ideerne. Sandsynligvis bliver de fleste ideer ikke realiseret, men vejen til en langtidsholdbar løsning, er snoet og fyldt med guldkorn, godt spredt ad tidsvariablen. Er man en klog innovativ forretning, så gemmer man de nedfældede idéer til andre tider. Hvem kan forudsige teknologien er om bare 5 år?